Leszcz zapiekany z grzybami i serem


Leszcz zapiekany z grzybami i serem

2 duże płaty z leszcza,
sok z cytryny,
kilka łyżek mąki,
4 łyżki papryki słodkiej
50 dkg pieczarek
kawałek pory
30 dkg sera żółtego,
olej lub masło do pieczenia
do smaku może być sos sojowy jasny, sos chili,
sól

Filety podzielić na mniejsze kawałki usuwając przy tym większość ości, najlepiej wszystkie. Sok z cytryny zmieszać z 3 łyżkami sosu sojowego i 1 łyżką sosu chili - mieszanką skropić rybę. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Porę, tylko białą część, posiekać. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła a gdy się podgrzało podsmażyć na nim pieczarki z porą aż odparował nadmiar wody doprawić sosem sojowym i papryką. Mąkę zmieszać z resztą papryki i lekko oprószyć nią kawałki ryby. Od razu kłaść je na mocno rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Smażyć tylko do lekkiego zrumienienia i przekładać od razu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdy kawałek ryby położyć porcję grzybów i posypać startym grubo serem. Blachę wstawić na 20 min. do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

 


1
Oceń
(2 głosów)

 

Leszcz zapiekany z grzybami i serem - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł