Leszcze w jarzynach


SKŁADNIKI:
- 2 średniej wielkości leszcze
- opakowanie mrożonej fasolki
- opakowanie mrożonej brukselki
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki oliwy
- 2 duże, podłużne cebule
- oliwa
- mąka wymieszana z przyprawami

SOS:
- szklanka śmietany
- filiżanka utartego, pikantnego żółtego sera

PRZYGOTOWANIE:
W wodzie z dodatkiem soli, cukru i oliwy oddzielnie gotujemy mrożone jarzyny - każdy rodzaj nie dłużej niż przez 5-6 min.
Pozbawione łusek, oczyszczone leszcze filetujemy, odrzucamy grubą ość grzbietową i ości boczne. Porcje ryby lekko solimy, oprószamy mąką z przyprawami, smażymy na rozgrzanym, tzw. głębokim tłuszczu, rumienią z obu stron, i od razu układamy na ogniotrwałym półmisku, przykrywamy, trzymamy w ciepłym miejscu. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu lekko rumienimy całe krążki cebuli, układamy na filetach, po bokach naczynia rozkładamy dokładnie odsączone jarzyny. Śmietanę łączymy z serem, zalewamy rybę. Całość wstawiamy do wygrzanego piekarnika na 20-25 min.
Podajemy, gdy śmietana na wierzchu lekko się zarumieni, z dodatkiem młodych ziemniaków, obficie posypanych zieleniną.

Życzę smacznego

info: Kuchnia polska

 


5
Oceń
(3 głosów)

 

Leszcze w jarzynach - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł