
Lin na niebiesko z sosem holenderskim... - zdjęcia, foto - 1 zdjęć
Lin na niebiesko z sosem holenderskim...
składniki:
2 liny,
szklanka i łyżka octu,
cebula,
włoszczyzna,
2 liście laurowe,
3-4 ziarenka ziela angielskiego,
skórka z cytryny,
natka pietruszki,
1/2 łyżeczki soli.
Sos:
2 łyżki świeżego masła,
łyżka mąki,
łyżka soku cytrynowego,
łyżeczka cukru,
szklanka bulionu rybnego lub 1/2 szklanki białego wina,
3 żółtka,
przyprawa maggi
przygotowanie:
Liny wypatroszyć, wypłukać, włożyć na chwilę do garnka ze szklanką wrzącego octu, by nabrały niebieskiego koloru.
Włoszczyznę i cebulę pokroić, zalać litrem wody, dodać przyprawy, skórkę cytrynową, łyżkę octu i zagotować.
Włożyć ryby i ugotować. Tymczasem przyrządzić sos.
Masło utrzeć na puch, dodać mąkę, sok z cytryny, cukier i wymieszać z rosołem lub z winem, postawić na wolnym ogniu i, mieszając, zagotować. Zdjąć z ognia i, mieszając wlać rozmącone żółtka.
Znów postawić sos na ogniu i, energicznie ubijając rózgą, porządnie podgrzać, ale nie zagotowywać. Przyprawić do smaku płynną maggi i przelać do sosjerki.
Miękkie ryby ułożyć na półmisku, przybrać natką pietruszki.
Podawać z młodymi ziemniakami z wody i zieloną sałatą.
Palce lizać!!!
Autor tekstu: Jarosław Warkocki