Lin w galarecie


-1 średniej wielkości lin
-1 włoszczyzna
-2 listki laurowe
-5 ziaren ziela angielskiego
-2 kostki rosołowe
-3 łyżki żelatyny
-1/2 łyżki octu
-2 białka
-sól


Rybę sprawić i pokroić na porcje ( ok. 4 średniej wielkości). Z głowy, włoszczyzny, 1,5l wody i przypraw ugotować wywar,a na koniec dodać sól. Wywar przecedzić. Do ostudzonego wywaru dołożyć kawałki ryby. Ostrożnie wyjąć głowę.Gotować powoli ok.30min, uważając aby kawałki ryby się nie rozpadły.Wyjąć rybę i ułożyć na półmisku razem z głową tak, aby utworzyć całość.Udekorować plasterkami cytryny, papryką i pietruszką.
Żelatynę rozpuścić w wodzie.Zimny wywar wlać do naczynia, dodać ocet, białka i żelatynę.Ubić i zagotować. Odstawić aby galareta się sklarowała. Przecedzić przez sito i zalać rybę na półmisku.

 


3.3
Oceń
(8 głosów)

 

Lin w galarecie - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł