Lin w kapuście i zupa browarna...


Lin w kapuście i zupa browarna...


Zupa browarna (na 4 osoby)

1 l piwa jasnego,
1 l wody,
2 bułki,
250 ml śmietanki słodkiej,
2 żółtka,
łyżka cukru,
sól do smaku,
twaróg,

Lin w kapuście (na 4 osoby)

1,5 kg lina,
pęczek włoszczyzny,
pół główki kapusty,
2 jaja,
tarta bułka,
szklanka śmietany,
10 dag słoniny,
cukier,
cynamon,
pieprz i sól do smaku,
ziele angielskie,
2 goździki,
masło do smażenia.

Na drugie danie przygotuję lina w kapuście.
Najpierw jasne piwo wraz z wodą i środeczkiem z bułek zagotowuję.
Następnie mieszam żółtka ze śmietanką, cukrem i solą.
Do śmietanki i żółtek wlewam powoli gotujące piwo, ciągle mieszając.
Wstawiam na ogień, aby się trochę ogrzało, ale nie gotowało.
Podczas wydawania, kładę do zupy pokrojony w kostkę twaróg lub grzanki.


Najpierw włoszczyznę dokładnie myję, obieram, płuczę i gotuję z niej wywar w małej ilości wody. Kapustę myję, usuwam wierzchnie liście, płuczę, szatkuję, wrzucam do gorącego wywaru, paruję przez 10 minut i odcedzam. Słoninę kroję w kostkę i stapiam.
Na słoninę wykładam odcedzoną kapustę, przesmażam, dodaję przyprawy i śmietanę.
Duszę uważając, by kapusta nie stała się za miękka.
Następnie rybę oczyszczam, myję, odcinam płetwy, ogon, kroję w dzwonka, płuczę, osuszam, oprószam solą, pieprzem i mąką, dalej obtaczam w jajku i tartej bułce i smażę na maśle.
Usmażoną rybę układam w rondlu i wstawiam na 15 minut do dobrze ogrzanego piekarnika, by doszła. Tak przygotowane składniki wykładam na półmisek: najpierw warstwę kapusty, na to rybę i przykrywam drugą warstwą kapusty.
Rybę podaję z gotowanymi ziemniakami posypanymi drobno posiekanym koperkiem.



Smacznego!!!

 


2.9
Oceń
(16 głosów)

 

Lin w kapuście i zupa browarna... - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł