Zaloguj się do konta

Lin w śmietanie - duszony lin

Lin w śmietanie  Przedstawiany przepis na lina w śmietanie jest stary jak świat, a przynajmniej mi jest dobrze znany od lat siedemdziesiątych z kuchni mojej Babci. Jedną z niewątpliwych zalet jest prostota przepisu. Dobra ryba, trochę soli, oleju do smażenia, kilka łyżek dobrej jakości śmietany i tak nieodzowny świeży koperek, stanowią w tym przypadku podstawę sukcesu i dobrego dania.
Jak mamy świeżą rybę jesteśmy panami sytuacji, z mrożoną jest już trochę gorzej, ale przy odrobinie cierpliwości, nawet o tej porze roku, spokojnie sobie poradzimy.
Miesiąc wstecz, mój serdeczny Kolega i zarazem pierwszy nauczyciel karpiowania Andrzej, oczyszczał stawek przy swojej hacjendzie nad jeziorem. Przesadzam może mówiąc, że to stawek, raczej duże oczko wodne. Otóż w oczku tym, zagościły dorodne karasie srebrzyste oraz liny. Namierzyłem Kolegę niechcący podczas oczyszczania tego oczka i mimochodem stałem się posiadaczem ładnego lina i karasia srebrzystego. Rybki zostały oczyszczone i bez odgławiania zamrożone, w oczekiwaniu na swoją kolejkę.
Składniki dania dla jednej (dwóch osób):
 jeden lin;
 olej do smażenia;
 pęczek koperku;
 śmietana gęsta do sałatek;
 sól;
 dwie łyżki masła;
 pół szklanki bulionu warzywnego


Podczas rozmrażania lub po wypatroszeniu świeżej tuszy, rybę solidnie posolić na zewnątrz i wewnątrz i odstawić na bok na kilkanaście minut. Dokładnie usunąć nożem śluz. Szczególną uwagę należy zwrócić na oczyszczenie płetw.


Następnie rybę wypłukać i umyć pod zimną wodą, usuwając dokładnie błony z jamy brzusznej.



Ostrym nożem rozpołowić rybę na dwie części wzdłuż kręgosłupa, następnie tuszki podzielić na połowy.


Obtoczyć rybę w mące i smażyć na głębokim oleju na dobrze rozgrzanej patelni. Rybę usmażyć na złoty kolor. Zlać nadmiar oleju z patelni, a rybę lekko osuszyć na ręczniku papierowym.





Na patelni rozpuścić masło, włożyć kawałki usmażonej ryby, podlać odrobiną bulionu, a następnie zalać śmietaną i posypać koperkiem.


Dusić od kilku do kilkunastu minut pod przykryciem.


Po kilku minutach duszenia, zapach dobrze usmażonej rybki, śmietany i koperku nakazuje nam przystąpić do natychmiastowej konsumpcji.
Smacznego

Opinie (6)

janglazik1947

Już leci mi ślinka. Mam w zamrażalniku liny przeznaczone na święta Bożego Narodzenia , ale takiego apetytu mi narobiłeś , że jednego już dziś wrzucę na patelnię. A wszystkim życzę smacznego. [2013-11-16 09:12]

Arcymisiek

Bardzo apetycznie to wszystko wygląda, od samego czytania ślinka kapie. No cóż, trzeba będzie wypróbować. Pozdrawiam :) [2013-11-16 10:01]

bogdanblazejak

Bardzo smaczne danie na samą myśl ślinka leci.Żona robi podobnie [ bez bulionu i śmietany - dietetycznie ]. Pozdrawiam. [2013-11-18 18:29]

slawekkiel17

Lubie gotowac, a poniewaz sprawia mi to duzo przyjemnosci staram sie to czesto robic. Z kilku przepisow juz skorzystalem i musze przyznac bylem mile zaskoczony. Ten Lin zapowiada sie rownie smacznie. *****5-ka Pozdrawiam i "polamania patelni" [2013-11-26 10:59]

użytkownik

Też słyszałem że pycha taki linek w śmietanie :D ...zjadł bym heheh ;) [2013-11-26 14:30]

marek-debicki

Miło słyszeć takie komentarze jak powyżej. Cieszę się, że i dla innych Kolegów "kuchnia z rybą jako główne menu" nie jest obca. Osobiście uważam, że takie rybne kucharzenie jest świetną i zdrową sprawą. [2013-11-30 18:13]

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze Internautów.

Czytaj więcej

Przepis na sandacza

Jakiś czas temu pytałem kolegów z forum o przepisy na moją ulubioną ry…

Rybne przekąski

Rybne przekąski Nie ma co ukrywać, że dania z ryb są niekiedy doś…

25 maja 2018 roku wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies



Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez wedkuje.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

Hoblo Sp z o.o.,Warszawa 02-761, ul. Cypryjska 2G

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności”

Ustawienia