Lin w śmietanie - duszony lin
Marek Dębicki (marek-debicki)
2013-11-15
Lin w śmietanie Przedstawiany przepis na lina w śmietanie jest stary jak świat, a przynajmniej mi jest dobrze znany od lat siedemdziesiątych z kuchni mojej Babci. Jedną z niewątpliwych zalet jest prostota przepisu. Dobra ryba, trochę soli, oleju do smażenia, kilka łyżek dobrej jakości śmietany i tak nieodzowny świeży koperek, stanowią w tym przypadku podstawę sukcesu i dobrego dania.
Jak mamy świeżą rybę jesteśmy panami sytuacji, z mrożoną jest już trochę gorzej, ale przy odrobinie cierpliwości, nawet o tej porze roku, spokojnie sobie poradzimy.
Miesiąc wstecz, mój serdeczny Kolega i zarazem pierwszy nauczyciel karpiowania Andrzej, oczyszczał stawek przy swojej hacjendzie nad jeziorem. Przesadzam może mówiąc, że to stawek, raczej duże oczko wodne. Otóż w oczku tym, zagościły dorodne karasie srebrzyste oraz liny. Namierzyłem Kolegę niechcący podczas oczyszczania tego oczka i mimochodem stałem się posiadaczem ładnego lina i karasia srebrzystego. Rybki zostały oczyszczone i bez odgławiania zamrożone, w oczekiwaniu na swoją kolejkę.
Składniki dania dla jednej (dwóch osób):
jeden lin;
olej do smażenia;
pęczek koperku;
śmietana gęsta do sałatek;
sól;
dwie łyżki masła;
pół szklanki bulionu warzywnego
Podczas rozmrażania lub po wypatroszeniu świeżej tuszy, rybę solidnie posolić na zewnątrz i wewnątrz i odstawić na bok na kilkanaście minut. Dokładnie usunąć nożem śluz. Szczególną uwagę należy zwrócić na oczyszczenie płetw.
Następnie rybę wypłukać i umyć pod zimną wodą, usuwając dokładnie błony z jamy brzusznej.
Ostrym nożem rozpołowić rybę na dwie części wzdłuż kręgosłupa, następnie tuszki podzielić na połowy.
Obtoczyć rybę w mące i smażyć na głębokim oleju na dobrze rozgrzanej patelni. Rybę usmażyć na złoty kolor. Zlać nadmiar oleju z patelni, a rybę lekko osuszyć na ręczniku papierowym.
Na patelni rozpuścić masło, włożyć kawałki usmażonej ryby, podlać odrobiną bulionu, a następnie zalać śmietaną i posypać koperkiem.
Dusić od kilku do kilkunastu minut pod przykryciem.
Po kilku minutach duszenia, zapach dobrze usmażonej rybki, śmietany i koperku nakazuje nam przystąpić do natychmiastowej konsumpcji.
Smacznego