Lin zapiekany w kapuście


Lin powszechnie hodowany jest w stawach rybnych, z reguły wraz z karpiem. Poławiany jest zarówno przez rybaków jak i wędkarzy. Jest chętnie spożywany ze względu na smaczne mięso.

Składniki:

1 kg filetów z lina, 2 winne jabłka,
1 duża cebula, 1 mała główka białej kapusty,
sok z cytryny, 1 łyżka oliwy,
po 1 łyżeczce tymianku i rozmarynu,
szczypta mielonego kminku, pieprz,
sól, 1 kostka bulionowa, 2 łyżki masła,
tłuszcz do wysmarowania naczynia.

Wykonanie:

Lina należy umyć, natrzeć solą, a następnie skropić oliwą i oprószyć rozmarynem oraz tymiankiem (najlepiej suszone). Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Kapustę umyć, osuszyć i drobno poszatkować. Przełożyć do miski i lekko osolić, by stała się miękka. Jabłka i cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny. W rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, dodać jabłka oraz odciśniętą z nadmiaru soku kapustę. W szklance ciepłej wody rozpuścić kostkę rosołową i zalać kapustę. Ciągle mieszając, doprawić kminkiem, solą oraz pieprzem. Dusić na niewielkim ogniu około 10-15 minut. Dno żaroodpornego naczynia natłuścić, przełożyć kapustę, a na wierzchu układać filety z lina. Z masła odcinać cienkie plasterki i kłaść na rybie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180*C i piec około 60 minut.

Danie to najlepiej smakuje podane z ziemniakami okraszonymi masłem czosnkowym.


Pozdrawiam i życzę smacznego!

Karol90

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Lin zapiekany w kapuście - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł