Zaloguj się do konta

Lin zapiekany w kapuście

Lin powszechnie hodowany jest w stawach rybnych, z reguły wraz z karpiem. Poławiany jest zarówno przez rybaków jak i wędkarzy. Jest chętnie spożywany ze względu na smaczne mięso.

Składniki:

1 kg filetów z lina, 2 winne jabłka,
1 duża cebula, 1 mała główka białej kapusty,
sok z cytryny, 1 łyżka oliwy,
po 1 łyżeczce tymianku i rozmarynu,
szczypta mielonego kminku, pieprz,
sól, 1 kostka bulionowa, 2 łyżki masła,
tłuszcz do wysmarowania naczynia.

Wykonanie:

Lina należy umyć, natrzeć solą, a następnie skropić oliwą i oprószyć rozmarynem oraz tymiankiem (najlepiej suszone). Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Kapustę umyć, osuszyć i drobno poszatkować. Przełożyć do miski i lekko osolić, by stała się miękka. Jabłka i cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny. W rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, dodać jabłka oraz odciśniętą z nadmiaru soku kapustę. W szklance ciepłej wody rozpuścić kostkę rosołową i zalać kapustę. Ciągle mieszając, doprawić kminkiem, solą oraz pieprzem. Dusić na niewielkim ogniu około 10-15 minut. Dno żaroodpornego naczynia natłuścić, przełożyć kapustę, a na wierzchu układać filety z lina. Z masła odcinać cienkie plasterki i kłaść na rybie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180*C i piec około 60 minut.

Danie to najlepiej smakuje podane z ziemniakami okraszonymi masłem czosnkowym.


Pozdrawiam i życzę smacznego!

Karol90

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej

Przepis na sandacza

Jakiś czas temu pytałem kolegów z forum o przepisy na moją ulubioną ry…

Karp w piwie.

Ten przepis dostałem od mojego szwagra również wędkarza i smakosza, kt…

25 maja 2018 roku wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies



Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez wedkuje.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

Hoblo Sp z o.o.,Warszawa 02-761, ul. Cypryjska 2G

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności”

Ustawienia