Łosoś a la primadonna


Ryba Wigilijna - Łosoś a la primadonna

Wszystkim z nas kojarzy się , że Wigilijną rybą jest karp. Jednak niektórzy nie lubiąc tej ryby, nie mając wystarczających funduszy, a mając w zamrażarce przygotowują na te święto inną ulubioną dla siebie rybę taką jak np.szczupak, leszcz, karaś, płoć , sandacz. Ryby te chociaż nie są tak popularne na Wigilijnym stole to wliczają się jako potrawa na Święta Bożego Narodzenia.

Składniki(4 porcje):
4 niewielkie jedno porcjowe kawałki wędzonego łososia;
4 jajka;
sok z cytryny;
pieprz;
sól;
garść siekanej natki pietruszki;
tłuszcz do smarowania formy (najlepiej masło);

Sposób przygotowania:
1).Blachę natłuścić, ułożyć na niej kawałki łososia. Na każdy kawałek ryby ostrożnie wybić jedno jajko, oprószyć solą i pieprzem, wstawić do nagrzanego piekarnika.
2).Piec do chwili, gdy żółtka się zetną. Wyjąć, pokropić sokiem z cytryny i posypać siekaną zieleniną. Podawać natychmiast !!!

CZAS PRZYGOTOWANIA: Około 45 minut

Życzę smacznego !!!

 


2.2
Oceń
(10 głosów)

 

Łosoś a la primadonna - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł