łosoś gotowany z sosem holenderskim
składniki:
-70 dag filetów lub 4 spore dzwonka łososia,
-30 dag włoszczyzny mrożonej lub 2 kostki bulionu warzywnego,
-pół szklanki białego wytrawnego wina,
-cytryna,
-liść laurowy,
-kilka ziaren ziela angielskiego,
Sos:
-3 żółtka,
-20 dag stopionego masła,
-sok z cytryny,
-sól,
-pieprz
sposób przygotowania:
Porcje ryby skropić sokiem z cytryny i odstawić. Ugotować esencjonalny wywar z włoszczyzny, liścia laurowego i ziela lub rozpuścić kostki bulionowe w trzech szklankach gorącej wody i zagotować z przyprawami. Włożyć rybę do wrzącego wywaru, wlać wino i gotować na bardzo małym ogniu przez 8-10 min od zagotowania. Do rondla z grubym dnem wlać żółtka i 3 łyżki zimnej wody, zmiksować. Postawić rondel na podgrzanej płytce lub wstawić do bardzo ciepłej (ale nie gorącej) kąpieli wodnej i ubijać, aż masa jajeczna zgęstnieje (w żadnym razie nie może się ściąć). Następnie dodawać po trochu letnie masło, cały czas energicznie ubijając, aż sos osiągnie gęstą konsystencję. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Do czasu podania pozostawić sos w ciepłej wodzie. Ugotowaną rybę ostrożnie wyjąć łyżką cedzakową na półmisek. Podawać z ziemniakami z wody, z sosem holenderskim i zieloną sałatą lub sałatką z pomidorów. Życzę smacznego!!