Łosoś na parze z sosem


Składniki:
3 dzwonka łososia
4 marchewki
4 gałązki tymianku
sos sojowo-grzybowy
ocet balsamiczny
2 liście laurowe
sól
3 ziarna ziela angielskiego
łyżka mąki
łyżka masła
Przygotowanie:
Tymianek myjemy i osuszamy. Z dwóch gałązek obrywamy listki. Łososia myjemy i osuszamy. Z obu stron skrapiamy octem, oprószamy solą i obficie polewamy sosem. Posypujemy tymiankiem. Chłodzimy około godzinki.
Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w 3mm plastry. W garnku do gotowania na parze zagotowujemy wodę z zielem, liśćmi laurowymi i gałązkami tymianku. Na wkładkę wsypujemy marchewkę i gotujemy ok.15 minut. Wkładamy łososia i gotujemy jeszcze 20minut.
Sos:
Masło roztapiamy, wsypujemy mąkę i mieszamy. Mieszamy z odrobiną wody. Gotowym sosem polewamy rybę. Smacznego.

 


1
Oceń
(5 głosów)

 

Łosoś na parze z sosem - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł