Łosoś na pieczonych buraczkach


Składniki:
1 kg fileta z łososia
sok z cytryny
50 dag buraków
1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
2,5 łyżki cukru
sól
pieprz
kilka kropel sosu tabasco
ząbek czosnku
pęczek koperku
kilka gałązek szczypiorku
Przygotowanie:
Łososia myjemy, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny.Cukier mieszamy z 1,5 łyżki soli. Oprószamy rybę. Wstawiamy na 8h do lodówki. Następnie kroimy na porcje. Wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok.20 minut w temperaturze 190*C. Buraki pieczemy ok godziny w 180*C. Studzimy, obieramy i kroimy w małą kostkę. Czosnek obieramy i siekamy. Koperek i szczypiorek myjemy, osuszamy i siekamy. Buraki mieszamy ze śmietaną, czosnkiem i zieleniną. Doprawiamy solą, pieprzem i tabasco, mieszamy. Na zimne buraki wykładamy ciepłego łososia. Smacznego

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Łosoś na pieczonych buraczkach - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł