Zaloguj się do konta

Łosoś pieczony z ostrym majonezem i pomidorami...

Łosoś pieczony z ostrym majonezem i pomidorami...


Składniki:

1 łyżeczka oleju rzepakowego
1 duży filet łososia (około 1400 g, bez skóry i ości )
1 ½ łyżeczki soli
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
około 1 szklanki wymieszanych okruchów chleba i mielonych orzechów laskowych (z 1 kromki chleba oraz ¼ szklanki orzechów laskowych utartych w malakserze)

Majonez z salsą:

120 g pomidorów suszonych na słońcu w oliwie (około ¾ szklanki )
¾ szklanki ostrej czerwonej salsy lub świeżej, kupionej w delikatesach
¼ łyżeczki soli
2 szklanki majonezu
3 łyżki posiekanego świeżego koperku
1 szklanka grubo posiekanych świeżych ziół przyprawowych (mieszanina natki pietruszki, estragonu, szczypiorku i trybuli)

Przygotowanie łososia:

Piekarnik rozgrzać do 95 stopni. Naczynie żaroodporne posmarować olejem.
Ułożyć łososia w naczyniu i posypać ¾ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu.
Obrócić łososia i posypać pozostałymi ¾ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu.
Wierzch ryby posypać mieszaniną okruchów chleba i orzechów laskowych.
Piec przez 40 do 45 minut, aż łosoś będzie średnio wypieczony.
Upieczonego łososia wyjąć z pieca. Posypać posiekanymi ziołami.
Podawać w temperaturze pokojowej z majonezem.

Przygotowanie majonezu:

Pomidory suszone na słońcu przelać wraz z oliwą do malaksera.
Dodać salsę. Utrzeć na gładką masę. Przełożyć do miski średniej wielkości.
Wymieszać z solą, majonezem i szczypiorkiem.


Smacznego!!!

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej

Pstrąg z grilla

Składniki:średnie pstrągi - 4 sztukipaprykacytryny - 1-2 sztukimasło -…

Ryby wędzone

Można wędzić ryby wszystkich gatunków, jeśli mają odpowiednie rozmiar…