Łosoś pieczony z ostrym majonezem i pomidorami...
Jarosław Warkocki (Yaro)
2011-04-29
Łosoś pieczony z ostrym majonezem i pomidorami...
Składniki:
1 łyżeczka oleju rzepakowego
1 duży filet łososia (około 1400 g, bez skóry i ości )
1 ½ łyżeczki soli
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
około 1 szklanki wymieszanych okruchów chleba i mielonych orzechów laskowych (z 1 kromki chleba oraz ¼ szklanki orzechów laskowych utartych w malakserze)
Majonez z salsą:
120 g pomidorów suszonych na słońcu w oliwie (około ¾ szklanki )
¾ szklanki ostrej czerwonej salsy lub świeżej, kupionej w delikatesach
¼ łyżeczki soli
2 szklanki majonezu
3 łyżki posiekanego świeżego koperku
1 szklanka grubo posiekanych świeżych ziół przyprawowych (mieszanina natki pietruszki, estragonu, szczypiorku i trybuli)
Przygotowanie łososia:
Piekarnik rozgrzać do 95 stopni. Naczynie żaroodporne posmarować olejem.
Ułożyć łososia w naczyniu i posypać ¾ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu.
Obrócić łososia i posypać pozostałymi ¾ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu.
Wierzch ryby posypać mieszaniną okruchów chleba i orzechów laskowych.
Piec przez 40 do 45 minut, aż łosoś będzie średnio wypieczony.
Upieczonego łososia wyjąć z pieca. Posypać posiekanymi ziołami.
Podawać w temperaturze pokojowej z majonezem.
Przygotowanie majonezu:
Pomidory suszone na słońcu przelać wraz z oliwą do malaksera.
Dodać salsę. Utrzeć na gładką masę. Przełożyć do miski średniej wielkości.
Wymieszać z solą, majonezem i szczypiorkiem.
Smacznego!!!
Składniki:
1 łyżeczka oleju rzepakowego
1 duży filet łososia (około 1400 g, bez skóry i ości )
1 ½ łyżeczki soli
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
około 1 szklanki wymieszanych okruchów chleba i mielonych orzechów laskowych (z 1 kromki chleba oraz ¼ szklanki orzechów laskowych utartych w malakserze)
Majonez z salsą:
120 g pomidorów suszonych na słońcu w oliwie (około ¾ szklanki )
¾ szklanki ostrej czerwonej salsy lub świeżej, kupionej w delikatesach
¼ łyżeczki soli
2 szklanki majonezu
3 łyżki posiekanego świeżego koperku
1 szklanka grubo posiekanych świeżych ziół przyprawowych (mieszanina natki pietruszki, estragonu, szczypiorku i trybuli)
Przygotowanie łososia:
Piekarnik rozgrzać do 95 stopni. Naczynie żaroodporne posmarować olejem.
Ułożyć łososia w naczyniu i posypać ¾ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu.
Obrócić łososia i posypać pozostałymi ¾ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu.
Wierzch ryby posypać mieszaniną okruchów chleba i orzechów laskowych.
Piec przez 40 do 45 minut, aż łosoś będzie średnio wypieczony.
Upieczonego łososia wyjąć z pieca. Posypać posiekanymi ziołami.
Podawać w temperaturze pokojowej z majonezem.
Przygotowanie majonezu:
Pomidory suszone na słońcu przelać wraz z oliwą do malaksera.
Dodać salsę. Utrzeć na gładką masę. Przełożyć do miski średniej wielkości.
Wymieszać z solą, majonezem i szczypiorkiem.
Smacznego!!!