Łosoś po warszawsku


Łosoś po Warszawsku

Wszystkim z nas kojarzy się , że Wigilijną rybą jest karp. Jednak niektórzy nie lubiąc tej ryby, nie mając wystarczających funduszy, a mając w zamrażarce przygotowują na te święto inną ulubioną dla siebie rybę taką jak np.szczupak, leszcz, karaś, płoć , sandacz. Ryby te chociaż nie są tak popularne na Wigilijnym stole to wliczają się jako potrawa na Święta Bożego Narodzenia.

Składniki(4 porcje):
75dag łososia pokrojonego na dzwonki;
10dag masła;
sok z 1 cytryny,
1 cała cytryna;
1 jajko ugotowane na twardo;
garść siekanej zieleniny(natka pietruszki, koperek);
sól;

Spsób przygotowania:
1).Masło stopić, wymieszać z sokiem z cytryny. Rybę posolić, posmarować tłuszem, ułożyć na rozgrzanym ruszcie i piec 5 minut. Następnie odwrócić i znów posmarować tłuszczem - piec do miękkości, w razie potrzeby obracając i polewając masłem cytrynowym.
2).Cytrynę wyszorować i pokroić w talarki. Jajko posiekać. Upieczoną rybę posypać siekanym jajkiem i zieleniną,.
3).Przybrać plasterkami zieleniny.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut

Życzę smacznego !!!

 


2.2
Oceń
(10 głosów)

 

Łosoś po warszawsku - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł