łosoś w dwóch sosach


składniki:
pęczek kopru
2 pęczki rukoli
łyżka posiekanej kolendry
0,5 kg łososia
2 rozgniecione sezamki
kawałek startego imbiru
50 ml miodu
1 łyżka oleju
listki świeżej bazylii
sól, pieprz

Sos 1:
150ml oliwy
2 łyżki octu winnego
1 łyżka miodu

Sos 2:
200 ml jogurtu naturalnego
połowa pęczka kopru
1 świeży ogórek

sposób przygotowania :
Koper i rukolę siekamy, z tych ziół układamy na talerzu coś na kształt łóżeczka. Łososia siekamy, dodajemy do niego rozgniecione sezamki, miód, sól, pieprz, tarty imbir, łyżkę siekanej kolendry i olej. Następnie wszystko razem mieszamy. Z gotowej masy układamy spłaszczone placki i układamy je na przygotowanych łóżeczkach, dekorujemy listkiem bazylii. Całość podajemy z dwoma przygotowanymi sosami. Całość jest dość podobna do tatara. Smacznego!!

 


0
Oceń
(0 głosów)

 

łosoś w dwóch sosach - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł