Łosoś w sosie cytrynowym


Składniki:
ok.60 dag filetów z łososia
ok.25 dag brukselki
25 dag ryżu
Sos:
5 dag mąki
ok. 300ml wywaru z kostki rosołowej
łyżka soku z cytryny
szczypta cukru
Oraz:
masło
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ryż lekko gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Dodajemy łyżkę masła. Mieszamy.
Brukselki oczyszczamy i myjemy. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. (ok.10min)
Rybę myjemy i osuszamy. Oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym maśle na małym ogniu po ok.1,5minuty z obu stron. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Sos:
5 dag masła roztapiamy, wsypujemy mąkę i mieszając, stopniowo wlewamy wywar. Cały czas mieszając, gotujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz cukrem. Ciepłym sosem polewamy ryż oraz brukselki. Smacznego

 


1.8
Oceń
(5 głosów)

 

Łosoś w sosie cytrynowym - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł