Łosoś w majonezie.


Łosoś w majonezie

Składniki(6 porcji):
CZĘŚĆ I (Ryba)
6 kawałków (dzwonek) świeżego łososia;
cebula;
liść laurowy;
kilka ziaren pieprzu;
2 l wody;
3 łyżki octu winnego;
łyżeczka soli;
3 czubate łyżeczki mielonej żelatyny;
6 plasterków cytryny;
2 łyżki, gęstego dekoracyjnego majonezu;
6 ziaren czarnego pieprzu;
liście sałaty lub pokrojone na skos plasterki świeżego ogórka;
CZĘŚĆ II (Sos)
szklanka majonezu;
3 łyżki śmietany;
2 łyżki posiekanych marynowanych pieczarek;
2 jajka ugotowane na twardo;
2 łyżki posiekanego koperku;

Sposób przygotowania:
CZĘŚĆ I (Ryba)
Żelatynę moczymy w niewielkiej ilości zimnej wody, aż napęcznieje. Do gorącej wody dodajemy cebulę, przyprawy, ocet winny, zagotowujemy. Do wrzątku kładziemy kawałki łososia i gotujemy przez 10 minut na niewielkim ogniu w odkrytym naczyniu (ryba powinna być miękka, ale nie rozgotowana), odstawiamy do wychłodzenia.
CZĘŚĆ II (Sos)
1).Majonez łączymy ze śmietaną, dodajemy drobno posiekane pieczarki, jajka i koperek, mieszamy, gdy trzeba doprawiamy do smaku, odstawiamy w chłodne miejsce.
2).Zimne porcje łososia rozkładamy na półmisku na liściach sałaty lub plasterkach świeżego ogórka, na każdej porcji kładziemy plasterek cytryny, listek pietruszki i "różyczkę" z majonezu z wciśniętym ziarnkiem pieprzu. Cedzimy przez sito wyłożone gazą 2 szklanki wywaru, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy żelatynę, mieszamy, aż się rozpuści.
3).Tężejącą galaretką zalewamy porcje łososia, półmisek przybieramy zieleniną, odstawiamy w chłodne miejsce.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.6
Oceń
(10 głosów)

 

Łosoś w majonezie. - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł