Łosoś w warzywach


Produkty:
-80 dag łososia
-2 cebule
-1 marchew
-1 pietruszka
-1 kawałek selera
-5 łyżek białego wina wytrawnego
-1 żółtko
-2 łyżki masła
-1 łyżka mąki
-estragon
-sól
-cukier
-2 gałązki natki pietruszki do przybrania

Przygotowanie:
Rybę sprawić, umyć, pokroić na dzwonka, posolić i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Ze szkieletu i odciętych kawałeczków ryby oraz 2 szklanek wody z dodatkiem soli ugotować bulion i przecedzić. Cebulę obrać, umyć i pokroić w piórka. Marchew, seler i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w cienkie słupki. Rondel wysmarować 1 łyżką masła. Do rondla włożyć warzywa, ułożyć na nich rybę i zalać ją winem oraz bulionem. Potrawę posypać estragonem i gotować 20 minut na małym ogniu. Następnie zrobić zasmażkę: pozostałe masło roztopić, dodać mąkę i wymieszać. Wywar z ryby w warzywach zlać, ostudzić i rozprowadzić w nim zasmażkę. Doprawić solą i cukrem. Gotować 10 minut, potem zestawić z ognia, lekko ostudzić. Otrzymany sos wymieszać z żółtkiem i podgrzać. Rybę z warzywami wyłożyć na półmisek, polać sosem i przybrać natką pietruszki.

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Łosoś w warzywach - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł