Łosoś z groszkowym puree


Składniki:
50 dag fileta z łososia
10 dag pora
4 łyżki oliwy
5 dag płatków migdałów
przyprawa migdałów
3 łyżki soku z cytryny
1/2 kalafiora
1/2 brokułu
20 dag fasolki szparagowej
20 dag groszku
1 szklanka bulionu
łyżka śmietany 18%
łyżka masła
sól
pieprz
cukier
Przygotowanie: łosoś z groszkowym puree
Łososia myjemy, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Wkładamy do lodówki na 30min. Następnie rybę osączamy i oprószamy przyprawą do ryb, solą i pieprzem.
Pora oczyszczamy, myjemy i kroimy w cienkie plastry. Migdały smażymy na łyżce rozgrzanej oliwy.
Pora i rybę dusimy 20minut na reszcie rozgrzanej oliwy. W razie potrzeb podlewamy 5 łyżkami wody. Następnie łososia wyjmujemy i posypujemy migdałami.
Brokuł i kalafiora dzielimy na różyczki, myjemy. Fasolkę myjemy, odcinamy końce i gotujemy ok.7 min, w osolonej wodzie. Wkładamy kalafiora, a po 7minutach brokuł. Gotujemy jeszcze 5min. Odcedzamy.
Groszek gotujemy w bulionie 15 minut. Odcedzamy. Doprawiamy szczyptą cukru, soli i pieprzu. Dodajemy śmietanę i masło. Miksujemy. Puree podajemy z rybą i warzywami. Smacznego

 


1.8
Oceń
(5 głosów)

 

Łosoś z groszkowym puree - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł