Zaloguj się do konta

łosoś z sosem bazyliowym

łosoś z sosem bazyliowym Poziom trudności: łatwy Porcje: 4

składniki:
Sos bazyliowy:
-1 duży pęczak bazylii,
-łyżka orzechów piniowych,
-1/2 szkl. startego parmezanu,
-sól morska,
-świeżo zmielony czarny pieprz,
-szczypta cukru,
-1/2 łyżeczki soku z cytryny,
-2 ząbki czosnku,
-1/3 szkl. oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

Łosoś:
-4 filety z łososia,
-sól morska,
-1 łyżka oliwy z oliwek

sposób przygotowania:
1 Sos: Zmiksuj blenderem bazylię, czosnek i orzechy. Następnie powolnym strumieniem dodaj oliwę, a potem ser, sok cytrynowy, cukier i pieprz. Zmiksuj na gładką pastę. Delikatnie, ciągle mieszając, podgrzej sos- nie przypal, trzymaj w cieple.

2 Łosoś: Piekarnik nagrzej do 200`C. Filety oprósz solą i posmaruj oliwą. Do piekarnika włóż blachę do pieczenia i nagrzewaj ją przez około 10 minut. Na rozgrzanej blaszce ułóż łososia i piecz przez 10 minut. Przed podaniem polej sosem bazyliowym. Życzę smacznego!!

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej