łosoś z wody


-1 kg filetów z łososia
-1 marchewka
-1 pietruszka
-1/2 selera
-1 cebula
-1 liść laurowy
-4 ziarna ziela angielskiego
-1 cytryna
-1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
-150 g margaryny
-sól, pieprz
Warzywa obrać, opłukać, zalać 1 l wody, dodać przyprawy i dotować 20 minut. Rybę włożyć do gorącego wywaru, osolić, gotować na małym ogniu 15 minut. Margarynę rozpuścić na małym ogniu i wymieszać z natką pietruszki. Łososia wyjąć, ułożyć na półmisku, przybrać plasterkami cytryny i polać rozpuszczoną margaryną z natką. Resztę margaryny wlać do sosjerki. Rybę podawać z ziemniakami.
Zamiast 500 ml wody można dać do wywaru 500 ml białego wina.
Do wywaru można wlać sok z 1-2 cytryn.
Do wywaru można dodać 4 suszone grzyby.
Przecedzony wywar można zagotować z 1 łyżką mąki lub zasmażki i polać nim rybę.

 


1
Oceń
(3 głosów)

 

łosoś z wody - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł