łosoś z warzywami


-1/2 kg łososia
-2 cytryny
-4 listki laurowe
-1/2 kg ziemniaków
-2 marchewki
-1/4 kapusty włoskiej
-1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
-5 łyżek oliwy z oliwek
-sól, pieprz
Ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić, pokroić wzdłuż na ćwiartki. Marchewki pokroić na mniejsze kawałki, ugotować z dodatkiem soli i cukry. Kapustę włożyć do wrzątku, po kilku minutach wyjąć, pokroić w paski, cytrynę w plasterki. Na dwóch łyżkach oliwy zrumienić ziemniaki, oprószyć ziołami prowansalskimi, dodać marchewkę i kapustę, chwilę smażyć razem. Na drugiej patelni usmażyć na pozostałej oliwie plasterki cytryn z pokruszonymi listkami laurowymi, osunąć na bok i i usmażyć pokrojonego na dzwonka łososia, posolić, oprószyć pieprzem. Rybę ułożyć na półmisku, wokół ułożyć warzywa i udekorować duszoną cytryną.

 


1
Oceń
(3 głosów)

 

łosoś z warzywami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł