Zaloguj się do konta

Łosoś zapiekany na szpinaku

Łosoś zapiekany na szpinaku

składniki:
-60-70 dag filetów z łososia,
-sok z cytryny,
-50 dag mrożonego szpinaku (całe liście lub posiekany),
-pół szklanki śmietanki 22-30 %,
-2 ząbki czosnku,
-2 łyżki maggi,
-łyżeczka tartego parmezanu,
-łyżka masła,
-gałka muszkatołowa,
-sól,
-pieprz;
-tłuszcz do naczynia

sposób przygotowania:
Łososia pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, posolić, na godzinę wstawić do lodówki. Lekko rozmrożony szpinak włożyć na patelnię z połową rozgrzanego masła i smażyć, mieszając, aż zgęstnieje. Wlać śmietankę, maggi i nadal podgrzewać, cały czas mieszając. Gdy szpinak się zagotuje, dodać parmezan oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać, a gdy płyn częściowo odparuje-zdjąć szpinak z ognia, doprawić do smaku gałką, pieprzem i solą. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, wyłożyć szpinakiem, na wierzchu ułożyć kawałki ryby i na każdym położyć wiórek masła. Wstawić naczynie do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 20 min w temperaturze 200`C. Podawać z ziemniakami z wody. Życzę smacznego!!



Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej