Łosoś ze szpinakiem


500g filetów z łososia (bez skóry)
1 duża czerwona papryka
1 cebula
200g młodego szpinaku
1 ząbek czosnku
2 łyzki oliwy z oliwek
1/4l wywaru rybnego lub z warzyw
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
200g śmietany
1-2 łyżeczki soku z cytryny
sól/pieprz



sposób przyrządzenia:łososia umyć i pokroić w plastry.Papryke umyc i oczyścić z nasion,miąższ pokroic w drobna kostke.Szpinak przebrac umyc i drobno posiekac.Cebulę oraz czosnek obrac i drobno pokroic.Na patelni rozgrzać oliwę.Włożyć łososia i smażyć przez 2-3 minuty.Posypac solą oraz pieprzem i wstawic do nagrzanego piekarnika aby nie ostygł.Na pozostawiony na patelni tłuszcz włożyc cebulę,czosnek i paprykę i smażyc przez 3 minuty.Mąkę ziemniaczana rozprowadzić wywarem,dodac śmietanę wlac na patelnię i dokładnie wymieszać.Sos doprawic do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny gotować na umiarkowanym ogniu przez 5 minut.Dodać szpinak i łososia,przykryc i odstawic na 3 minuty

 


3.7
Oceń
(3 głosów)

 

Łosoś ze szpinakiem - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł