Zaloguj się do konta

Łowić - wypuszczać - konsumować?

Czytając posty, nowe wątki o sprzeczkach: czy wypuścić, a może kilka złowionych zabrać w celach kulinarnych. Jestem za tym żeby czasami wziąć kilka rybek do konsumpcji. Jest to zgodne z Ustawą z dnia 18 kwietnia 1985 roku. Przecież wędkarze na ogół mówią, że jadą na ryby , a nie po ryby. Jeśli ktoś chce –to niech wypuszcza wszystkie złowione ryby, zgadzam się z tym „ ale to przecież sport „ a gdy wędkarz wędkuje zgodnie z Naszym Regulaminem i zabierze kilka wymiarowych rybek—to nie można mu tego zarzucić że łamie przepisy, po to przecież jest obowiązkowy rejestr połowu ryb—który wyraźnie mówi że należy wpisywać tylko ryby złowione i zabrane z łowiska, więc póki nie zmienimy przepisów –to niech niektórzy się nie irytują , że inni zabierają ryby do domu , mamy również demokrację.

Nie oszukujmy się –wiem z doświadczenia że 95 % wędkarzy zabiera ryby, nawet w czasie moich kontroli prawie wszyscy mają coś w siatkach. Powiedzmy sobie prawdę że w Naszym Portalu około 85 % wędkarzy nie wstawiło swojej fotografii, o sobie też nie piszą wszystkiego. Uważają, że wkroczyli w świat wirtualny i mogą bezkarnie pisać –jakimi to są bohaterami, a niekiedy również obrażają innych—bo przecież ten Ktoś mieszka daleko i nie widzi mojej twarzy proponowałbym portalowi – żeby nie przyjmować w nasze szeregi osób bez pokazania twarzy (może być z młodszych lat i nawet trochę oddalona) Wtedy będziemy wiedzieć czy Ktoś tylko bawi się kosztem innych , czy pomaga : dzieląc się z innymi swoimi doświadczeniami , przepisami na zanęty, oraz wiedzą potrzebną –aby usprawnić i wdrożyć nowe innowacyjne propozycje dla (bezproblemowej) działalności naszego wspólnego stowarzyszenia (etyczny, ale nie oszołom).
Jurek Suchodolski.


KOTLETY Z RYB BIAŁYCH.


1).Rybę wyfiletować i pokroić ( zalecam części ryb bez ości—wskazane leszcze i krąpie.
( chociaż ości ryb zawierają dużo wapnia—i to łatwo przyswajanego )
2) Chałkę słodką ( z warkoczami na górze ) namoczyć w mleku 3.2 % tłuszczu (mleko koniecznie w folii.— 1 chałka na 1 kg ryby.

3).3 jajka (koniecznie wiejskie ) – na twardo i drobno posiekać.

4 ) Średnią zwykłą cebulę pokroić drobno i zeszklić na tłuszczu ( olej roślinny np. kujawski)
do tego natka pietruszki lub koperek ( ja polecam koperek ) –posiekać drobno nożem z plastiku ( inne metalowe pozostawiają swoisty zapach na warzywach i owocach oraz niszczą w większości kwas askorbinowy czyli potocznie jakże ważną Witaminę C .

5 ) Sól i pieprz (sól oczywiście Kłodawska z mikro elementami i jodowana—biała sól to czysty związek chemiczny).

6 ) Wszystko zagnieść , powstałe kotlety ( 8 x 4 cm ) otoczyć w prawdziwej bułce tartej
( ta kupiona w sklepie jest z dodatkiem chleba—co wpływa na smak i chleb z bułką smażony szybciej się przypala ) . Można też spróbować otoczyć kotlety w płatkach kukurydzianych (które trzeba rozgnieść-jak bułkę tartą—ale najpierw polecam spróbować z czystą bułką tartą ). Następnie zmieszać z mąką wrocławską i smażyć w dużej ilości oleju (może być olej Kujawski ). Olej na patelni musi być rozgrzany .
Można jeść same kotlety lub z ziemniakami z surówką z kapusty kiszonej, lub z ogórkiem kiszonym + różne dodatki , cytryna albo inne owoce .

Życzę smacznego i pozdrawiam wszystkich.





PS . Duże leszcze do wędzenia polecam powyciągać wnętrza z ryb i umyć zimną wodą –resztki zanieczyszczeń ze środka ryb usunąć za pomocą szczoteczki do zębów i dodać do środka różne zioła ( w zależności od gustu ) i po kilku godzinach przechowywania w lodówce można wędzić –wskazane jest trochę drzewa Wiśni .
A wracając do wszystkich ryb—nie należy obierać ich z łusek--- gdyż będzie o wiele smaczniejsza no i przede wszystkim lepiej leżała na siatce w wędzarni .
Sam raz robiłem takie kotlety ( przepis dostałem od starszego kolegi Ryśka—lecz dużo w nim zmieniłem ) i raz je jadłem , zapewniam że są pyszne—zwłaszcza z koperkiem.

Opinie (9)

rysiek38

pewnie wyprubujemy w tym roku -moze wlasnie z leszcza jest tego u nas sporo ale prawie zawsze je wypuszczam bo kiedys wziolem i uznalem ze jest ,niezjadliwy ze wzgledu na osci [2009-02-07 10:36]

26koles

Powiem szczerze żeś mnie skusiłes ,gdy złowię coś co się będzie nadawało , to napewno wyprubuje ten przepis . Ja robiłem też kotlety tylko dodawałem zawsze boczku lub podgardla no i ze zwyłą bułką a nie chałką , może będzie lepsze zobaczymy.Pozdrawiam [2009-02-08 18:10]

użytkownik

Tak to prawda Jurku na tym portalu niektóre osoby robią wszystko żeby się wyżyć i dołożyć drugiemu a czy temu ma służyć ten portal , to coś w jednym z zagadnień poruszył niestety ja już doświadczyłem, pozostaje mi tylko nadzieja że będzie lepiej.Odnośnie przepisu , pozwoliłem sobie skopiować do mojej książki kucharskiej. [2009-02-09 19:04]

burza10000

Na pewno skorzystam z przepisów przydadza się [2009-02-11 10:37]

użytkownik

Jurek --przeczytałem artykuł -bardzo dobrze piszesz większość wędkarzy zabiera ryby-- tak, dopóki przepisy nie zmienią się, to tak będzie-- narazie mamy to zakorzenione od pra......dziada ----pozdr.... [2009-02-19 10:05]

użytkownik

---zapomniałem ---masz pięć ---pozdr... [2009-02-19 10:08]

JANTA

Gdybym ja, jak to kolega się afiszuje miał tyle ryb, aby je móc wędzić, to może skorzystałbym z przepisu na wedzenie. Kolega wybrał leszcze, ponieważ nie są limitowane chociaż nie wszędzie. Ale jak się jest SSR, to nie ma problemu Pozdrawiam [2009-03-15 14:33]

użytkownik

Zajmij się lepiej swoim zachowaniem.

OCENA: 1

[2010-11-13 18:56]

bluehornet

Czy mi się wydaje , czy kol . JANTA insynuuje , że członkowie SSR nie przestrzegają limitów ilościowych ??? [2010-11-14 14:43]

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze Internautów.

Czytaj więcej