Zaloguj się do konta

Łowienie na groch

Groch przynęta nie doceniana!

Groch jest przynętą bardzo selektywną z względu na swoją wielkość. Łowiąc na groch unikniemy brań ryb małych, które z powodu zbyt małego pyszczka nie są w stanie go połknąć,a więc jeżeli nie chcecie łowić drobnicy to zarówno do nęcenia jak i do łowienia używajcie grochu. Jest to przysmak wielu gatunków ryb takich jak brzana, kleń, karp, leszcz,lin,karaś,płoc,itp.
Kupując groch wybieramy gatunek o żółtawej barwie nie robaczywy(czarne dziurki)i przede wszystkim cały a nie łuskany. Wrzucamy go do garnka z zimną wodą i moczymy około 24h,przy okazji wszystko to, co nie utonęło a wypłynie wyrzucamy.Po namoczeniu delikatnie wybieramy groch z garnka łyżką cedzakową i wkładamy do kawałka pończochy lub rajstopy(tylko nie bierzcie nowych swojej połowicy, bo się wkurzy)zawiązujemy z obu stron zostawiając odcinki rajstop takie żeby dało się je zawiązać na uszach garnka. Wkładamy ten pakunek do garnka i wody, w której groch się moczył. Wiążemy końcówki rajstop do uszu garnka przykrywamy pokrywką,lekko solimy i gotujemy na bardzo małym ogniu aż do momętu, kiedy groch będzie miękki.Najłatwiej sprawdzić to za pomocą igły krawieckie.Jezli igła miękko wchodzi w groch i bez oporów wychodzi z grochu to jest O.K..Ziarna, które mimo wszystko popękały dodajemy do zanęty.

Opinie (4)

t12tom

dobra receptura... [2011-11-16 12:41]

rysiosz

Tak ,ja też tak myślę jak mój poprzednik i oczywiście ***** [2011-11-24 15:17]

Zander51

Kiedyś łowiłem na spławik i oczywiście na groch. Przygotowywałem go podobnie, eksperymentując z zapachami ( czosnek, nostrzyk ). Raz popełniłem błąd. Wrzuciłem groch do rozrobionej zanęty z torebki. Groch "wypił" wodę z zanęty i stwardniał na kamień. Nie zróbcie tego błędu ! [2012-01-19 14:52]

adamo0

Groch jest naprawdę zajebistą przynętą, lecz przez kilka dni trzeba rybkę do niego przyzwyczaić.Potem naprawdę nie ma drobnicy! Niezły sposób na gotowanie. ***** [2012-06-19 16:25]

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze Internautów.

Czytaj więcej