Luksusowa zakąska z dorsza


Luksusowa zakąska z dorsza

Składniki(6 porcji):
6 filetów z dorsza;
30 dag wędzonego, chudego boczku;
4 łyżki oleju;
sok z cytryny;
łyżka mąki krupczatki wymieszanej z łyżeczką przyprawy do ryb;
30 dag pieczarek albo kapeluszy świeżych, leśnych grzybów;
olej do smażenia;
plasterki cytryny;
natka pietruszki;

Sposób przygotowania:
1).Filety skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy w chłodne miejsce na 10 minut. Na rozgrzanym oleju smażymy drobno pokrojony boczek - skwarki powinny być zrumienione, delikatne i kruche. Wyjmujemy je łyżką cedzakową, przekładamy do rondelka, trzymamy w cieple. Obsuszone filety panierujemy w mące z przeprawami i smażymy na rozgrzanym oleju. Następnie przekładamy do wygrzanego naczynia, przykrywamy, trzymamy w cieple.
2).Na pozostałym ze smażenia tłuszczu (gdy trzeba, dolewamy oleju) smażymy, często mieszając, pokrojone w cienkie paseczki grzyby tak długo, aż wyparuje z nich cały sok.
3).Na podgrzanych talerzach układamy porcję ryby, otaczamy grzybami, posypujemy skwarkami i ozdabiamy plasterkiem cytryny. Podajemy gorące.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 minut

Życzę smacznego !!!

 


1.5
Oceń
(11 głosów)

 

Luksusowa zakąska z dorsza - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł