makaron z borowikami


-2 czerwone papryki
-2 cebule
-2 łyżki masła
-szklanka bulionu
-1/2 szklanki białego wytrawnego wina
-50 dag borowików
-3 łyżki oliwy
-40 dag makaronu
-2 łyżeczki soku z cytryny
-łyżeczka cukru
-1-2 łyżki słodkiej mielonej papryki
-pęczek natki pietruszki
-sól, pieprz
Strąki papryki oczyścić z pestek i białych błonek, umyć, pokroić w kostkę. Cebule obrać, posiekać. Połowę cebuli razem z papryką udusić na rozgrzanym maśle. Podlać winem i bulionem, dusić na małym ogniu przez 15 minut. Zdjąć z ognia, zmiksować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny i mieloną papryką. Grzyby umyć, oczyścić, większe pokroić na kawałki i z pozostałą posiekaną cebulą udusić na oliwie. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Gorący makaron wymieszać razem z usmażonymi borowikami, polać sosem paprykowym, posypać opłukaną i posiekaną natką pietruszki.

 


1
Oceń
(3 głosów)

 

makaron z borowikami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł