Makaron z makiem.


Makaron z makiem.
Składniki: 50 dag makaronu łazanki, sól i olej do gotowania makaronu, szklanka suchego maku, szklanka mleka, ½ szkl. cukru pudru, cukier waniliowy, 3 łyżki płynnego miodu, 3 łyżki rodzynek, łyżka smażonej skórki pomarańczowej, aromat pomarańczowy, 1/3 szklanki śmietany kremowej, posiekane orzechy lub lekko zrumienione płatki migdałowe.
Przygotowanie: Mleko z wodą (pół na pół) wlewamy do garnka, zagotowujemy, sypiemy mak i trzymamy na ogniu przez ok. 10 min. Cedzimy na gęstym sicie. Lekko przestudzony mak przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Za drugim razem dodajemy na przemian z makiem po łyżeczce cukru pudru i cukru waniliowego. Doprawiamy mak miodem, aromatem pomarańczowym i śmietaną. Dodajemy bakalie. Ugotowane, dobrze osączone łazanki wrzucamy (jeszcze ciepłe!) do maku z bakaliami. Gdy trzeba, doprawiamy do smaku lub dodajemy ulubione bakalie. Podajemy posypane posiekanymi orzechami lub zrumienionymi płatkami migdałowymi.

 


1
Oceń
(1 głosów)

 

Makaron z makiem. - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł