Zaloguj się do konta

Makowczyk

Makowczyk

Składniki(1 sztuka):
CZĘŚĆ I (Ciasto)
30 dag maku;
20 dag cukru pudru;
5 jaj;
pół laski wanilii;
3 dag masła;
CZĘŚĆ II (Krem)
30 dag masła;
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (sypkiej);
2 żółtka;
5 dag cukru;
CZĘŚĆ III (Do dekoracji)
polewa czekoladowa biała i ciemna;

Sposób przygotowania:
1).Maka zalać wrzącą wodą i zostawić na noc, następnego dnia odcedzić, 3-krotnie przekręcić przez maszynkę, żółtka ukręcić z cukrem pudrem na kogel-mogel i wymieszać ze zmielonym makiem. Wanilię drobno posiekać, dodać do maku.
2).Z białek ubić sztywną pianę i połączyć delikatnie z masą makową. Na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypana bułką tartą wyłożyć masę makową (wierzch wyrównać), wstawić do umiarkowanie gorącego piekarnika i piec 40 minut.
3).Przygotować krem: masło utrzeć na puszystą masę, nadal ucierając, dodawać stopniowo żółtka, cukier i kawę. Gdy masa będzie już gładka i pulchna wstawić ją do lodówki. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić poziomo na pół.
4).Jeden placek posmarować oziębionym kremem i przykryć drugim. Całość udekorować gotowymi polewami, przygotowanymi według przepisu zamieszczonego na opakowaniu.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut.

Życze smacznego !!!

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej

Schab w winie

Składniki:1,5kg schabu bez kości2 łyżki żurawinypo łyżeczce vegety,…