Makowe rogaliki


Składniki:
1 szklanka mleka
3 dag drożdży
3 szklanki mąki
2 jajka
2 żółtka
5 dag masła
1/2 szklanki cukru
opak. cukru waniliowego
łyżka oleju
Masa makowa:
25 dag maku
1/2 szklanki cukru
2 białka
olej migdałowy
10 dag posiekanych bakalii
Przygotowanie:
Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3-4 godziny. Odcedzamy. Trzykrotnie mielimy. Dodajemy cukier, kilka kropli olejku i bakalie. Mieszamy. Białka ubijamy i mieszamy razem z makiem.
Drożdże rozcieramy z 2 łyżkami cukru. Mieszamy z łyżeczką mąki i 1/2 szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy. Jajko i żółtko ucieramy z resztą cukru. Wlewamy resztę mleka i rozczyn. Dodajemy masło, cukier waniliowy i pozostałą mąkę. Wlewamy olej. Wyrabiamy elastyczne ciasto.
Z ciasta formujemy kulę, oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. Rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości 0,5 cm. Kroimy w trójkąty. Każdy smarujemy łyżeczką masy i zwijamy w rogalik. Smarujemy żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180*C. Smacznego

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Makowe rogaliki - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł