Makowiec Babuni


Składniki:
40 dag mielonego maku
40 dag mąki
1/2L mleka
25 dag masła miodu
25 dag miodu
20 dag rodzynek
10 dag posiekanych orzechów włoskich
4 jajka
15 dag cukru pudru
5 dag kwaśnej śmietany
4 dag drożdży
14 kropelek zapachu migdałowego
Przygotowanie:
W mleku gotuj mak około 30minut, od czasu do czasu mieszając. Miód stop z połową masła. Dodaj do maku razem z zapachem, orzechami i rodzynkami. Mieszając gotuj jeszcze 10minut.
Drożdże utrzyj ze śmietaną. Dodaj mąkę i resztę masła, połowę cukru pudru, 2 jajka, 2 żółtka. Wyrób ciasto. Rozwałkuj je na prostokąt 40x60cm.
Masę makową wymieszaj z pianą z białek, równomiernie rozsmaruj na cieście, zostawiając wolne brzegi szer.1cm. Zwiń w roladę. Ułóż na blasze z piekarnika przykrytej pergaminem. Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 30min. Następnie piecz 20min w 200*C.
Resztę cukru pudru utrzyj z kropelką zapachu migdałowego i łyżką wody. Polukruj ciasto. Smacznego

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Makowiec Babuni - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł