Makowiec na półkruchym spodzie


Makowiec na półkruchym spodzie

Składniki(1 sztuka):
CZĘŚĆ I (Ciasto)
30 dag mąki;
10 dag cukru pudru;
jajo i żółtko;
pół łyżeczki proszku do pieczenia;
13 dag masła;
2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego;
CZĘŚĆ II (Masa makowa)
30 dag maku;
szklanka wody;
35 dag cukru;
25 dag masła;
bakalie;

Sposób przygotowania:
1).Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z cukrem pudrem, masłem, jajkiem i żółtkiem, do posiekanych składników dodać śmietanę (jogurt), wyrobić ciasto i włożyć je na godzinę do lodówki. Masa makowa: mak sparzyć, odcedzić i 3 razy przekręcić przez maszynkę. Z wody, cukru, ugotować syrop.
2).Do wrzącego włożyć mak i gotować około 10 minut, stale mieszając. Pod koniec gotowania dodać masło i bakalie. Tak przygotowaną masę odstawić. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 1 cm i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Wstawić do gorącego piekarnika.
3).Piec 25 minut. Na upieczony ciepły jeszcze placek wyłożyć masę makową i całość ponownie wstawić do piekarnika na 10- 15 minut.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.8
Oceń
(9 głosów)

 

Makowiec na półkruchym spodzie - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł