Makowiec na ucieranym cieście
michał Olendrzyński (bercik9894)
2011-12-19
Składniki:
Ciasto:
po 25 dag masła, mąki, cukru
5 dag mąki ziemniaczanej
5 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
50 dag maku
10 dag cukru
5 dag miodu
2 jaja
po łyżce skórki pomarańczy, rodzynek, siekanych orzechów
1 dag drożdży
3 krople olejku migdałowego
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem, dodając żółtka. Powoli wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać w tę masę ubitą pianę z białek. Mak opłukać, sparzyć, 2-3 razy zemleć, wymieszać z żółtkami utartymi z cukrem i miodem. Dodać drożdże, olejek migdałowy, bakalie, wymieszać. Połączyć masę z pianą z białek. Na blachę wyłożyć 1/2 ciasta, rozsmarować na nim masę makową, przykryć pozostałym ciastem. Piec 45minut w 210*C. Smacznego.
Ciasto:
po 25 dag masła, mąki, cukru
5 dag mąki ziemniaczanej
5 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
50 dag maku
10 dag cukru
5 dag miodu
2 jaja
po łyżce skórki pomarańczy, rodzynek, siekanych orzechów
1 dag drożdży
3 krople olejku migdałowego
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem, dodając żółtka. Powoli wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać w tę masę ubitą pianę z białek. Mak opłukać, sparzyć, 2-3 razy zemleć, wymieszać z żółtkami utartymi z cukrem i miodem. Dodać drożdże, olejek migdałowy, bakalie, wymieszać. Połączyć masę z pianą z białek. Na blachę wyłożyć 1/2 ciasta, rozsmarować na nim masę makową, przykryć pozostałym ciastem. Piec 45minut w 210*C. Smacznego.