Makowiec serowy


Makowiec serowy

Składniki(1 sztuka):
CZĘŚĆ I (Ciasto)
50 dag maku;
3 serki homogenizowane;
3 żółtka;
10 dag cukru pudru;
15 dag posiekanych migdałów;
10 dag rodzynków;
2 pełne łyżki żelatyny;
galaretka wiśniowa i agrestowa;
CZĘŚĆ II (Syrop)
50 dag cukru;\3/4 szklanki wody;
pół laski wanilii;
CZĘŚĆ III (Do dekoracji)
orzechy, migdały i morele;

Sposób przygotowania:
1).Mak zalać, wrzątkiem, gotować na małym ogniu około 15 minut, odstawić na 2-3 godziny. Dopiero potem wylać na sito i odsączyć. Zemleć trzykrotnie. Galaretki rozpuścić w oddzielnych naczyniach w połowie tej ilości wody, którą producent zaleca i odstawić do stężenia.
2).Żelatyne przygotować według przepisu zamieszczonego na opakowaniu, ale w możliwie najmniejszej ilości wrzątku, cukru i wody i posiekanej wanilii ugotować syrop. Do gorącego syropu włożyć mak, wymieszać i ostudzić.
3).Serki utrzeć z żółtkami, cukrem pudrem, a następnie po trochu wlewać ostudzoną żelatynę. Nie przerywając mieszania. Masę serową, oraz posiekane migdały i rodzynki dodać do zimnego maku. Stężałą galaretkę pokroić w kostkę i wymieszać z masą serowo-makową.
4).Masę przełożyć do tortownicy cienko wysmarowanej oliwą. Całośc dowolnie udekorować orzechami, migdałami i morelami, wstawić do lodówki.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.8
Oceń
(9 głosów)

 

Makowiec serowy - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł