Makowiec z orzechami


Składniki:
szklanka mąki
2 łyżki masła
40 mleka
3 jajka
8 dag cukru
szczypta soli
torebka drożdży
Składniki na nadzienie:
łyżeczka cynamonu
25 dag cukru
10 dag orzechy laskowe i 25 dag włoskie
25 dag cukru
3 dag masła
2 łyżki miodu
trochę cynamonu
30 dag maku
2 jajka
aromat rumowy


Składniki na ciasto zagnieść i odstawić do wyrośnięcia. Mak zalać wrzątkiem, odcedzić i zemleć 3 razy. Przysmażyć na maśle 15 dag cukru i miód, PRZESTUDZIĆ. Orzechy włoskie zemleć, utrzeć z resztą cukru, dodać posiekane orzechy laskowe, cynamon, aromat i mak. Ciasto rozwałkować , posmarować masą, zawinąć w roladę. Pokroić na 3 części i piec 45 minut w 190*C.

 


3
Oceń
(2 głosów)

 

Makowiec z orzechami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł