Makowiec z jabłkiem.


Makowiec z jabłkiem.
Składniki: 30 dag maku, 30 dag jabłek, 1 szklanka cukru, 6 jajek, 2 łyżki kaszy mannej, 2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 kostki masła, bakalie.
Przygotowanie: Mak sparzyć wrzątkiem po czym zemleć go 2 krotnie. Dodać masło oraz cukier i całość dokładnie utrzeć. Następnie dodać jeszcze żółtka, starte jabłka, kaszę, proszek do pieczenia oraz bakalie. Całość dokładnie wymieszać. Na koniec dodać jeszcze białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć. Przelać ciasto do formy i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 1 godziny.

 


1
Oceń
(1 głosów)

 

Makowiec z jabłkiem. - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł