Makowiec krucho-drożdżowy


CIASTO
-50 dag mąki
-2 jajka
-1 żółtko
-2 łyżki śmietany
-20 dag tłuszczu
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-50 g drożdży
-szczypta soli
MASA MAKOWA
-40-50 dag maku
-10 dag masła
-1/2 szklanki miodu
-3 jajka
Zrobić ciasto (drożdże utrzeć z śmietaną), podzielić je na 2 lub 3 części, rozwałkować, nałożyć masę makową, Zwinąć, ułożyć na blasze. Gdy podrośnie, upiec ( 45 minut). Mak sparzyć i pozostawić na 12 godzin. Odcedzić na sicie, zemleć na maszynce z gęstym sitkiem, dodać żółtko ubite z cukrem, roztopioną margarynę, roztopiony miód, pianę z białek i bakalie. Na drugi dzień ciasto podzielić na 6 części, rozwałkować na prostokąty o grubości 1 cm, nałożyć masę makową, zwinąć i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte makowce smarujemy jajkiem i pieczemy około 1 godziny w średnio gorącym piekarniku.

 


1
Oceń
(3 głosów)

 

Makowiec krucho-drożdżowy - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł