Makowiec
piotr figurski (szefus)
2011-12-15
CIASTO:
-20 dag mąki
-15 dag masła
-1 jajko
-2 łyżki cukru
-1 łyżka śmietany
-owoce kandyzowane
-polewa czekoladowa
NADZIENIE:
-50 dag maku
-5 dag masła
-22 gad cukru
-3 łyżki miodu
-30 dag bakalii
-3 białka
Z mąki, masła, jajka, cukru i śmietany wyrobić ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię, włożyć na pół godziny do lodówki. Opłukany mak osączyć, zalać wrzątkiem, gotować 10 minut, odcedzić, odcisnąć, zemleć 3 razy. Rozpuścić masło, włożyć mak, cukier, miód, bakalie, smażyć 10 minut mieszając, przestudzić, delikatnie połączyć z pianą z białek. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę, położyć masę makową, wyrównać powierzchnię. Piec 30-40 minut w temperaturze 200 stopni. posmarować polewą czekoladową, obłożyć kandyzowanymi owocami.
-20 dag mąki
-15 dag masła
-1 jajko
-2 łyżki cukru
-1 łyżka śmietany
-owoce kandyzowane
-polewa czekoladowa
NADZIENIE:
-50 dag maku
-5 dag masła
-22 gad cukru
-3 łyżki miodu
-30 dag bakalii
-3 białka
Z mąki, masła, jajka, cukru i śmietany wyrobić ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię, włożyć na pół godziny do lodówki. Opłukany mak osączyć, zalać wrzątkiem, gotować 10 minut, odcedzić, odcisnąć, zemleć 3 razy. Rozpuścić masło, włożyć mak, cukier, miód, bakalie, smażyć 10 minut mieszając, przestudzić, delikatnie połączyć z pianą z białek. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę, położyć masę makową, wyrównać powierzchnię. Piec 30-40 minut w temperaturze 200 stopni. posmarować polewą czekoladową, obłożyć kandyzowanymi owocami.