makówki w mleku




  • konto usunięte




makówki w mleku poziom trudności: łatwy

składniki:
-40 dag sucharków,
-łyżka cukru,
-2 łyżki rumu,
-50 dag maku,
-litr mleka,
-łyżka masła,
-szklanka miodu,
-pół laski wanilii,
-8-10 suszonych fig,
-10 dag rodzynków,
-10 dag posiekanych orzechów włoskich,
-2 łyżki wiórków kokosowych,
-6-8 połówek orzechów włoskich

Sposób przygotowania:
Mak zalać wodą, zostawić na noc po czym odcedzić i zemleć w maszynce z sitkiem o małych otworach. Zagotować mleko z drobno posiekaną wanilią, masłem i miodem, dodać miodem, dodać mak i gotować powoli ok. 20min, często mieszając. Zdjąć z ognia, przestudzić. Rodzynki sparzyć na sicie, figi drobno posiekać. Figi, rodzynki i orzechy dokładnie wymieszać z makiem. Z rumu, cukru i przegotowanej ciepłej wody (3-4 łyżki) przygotować syrop, skropić nim sucharki. W salaterce układać warstwami sucharki i masę makową. Posypać wiórkami kokosowymi, udekorować połówkami orzechów. Życzę smacznego!!





 


3
Oceń
(2 głosów)

 

makówki w mleku - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł