MAKÓWKI W MLEKU:


MAKÓWKI W MLEKU

40 dkg sucharków
2 łyżki cukru
2 łyżki rumu
50 dkg maku
1 litr mleka
1 łyżka masła
1 szklanka miodu
1/2 laski wanilii
10 suszonych fig
10 dkg rodzynek
10 dkg posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki wiórków kokosowych
8 połówek orzechów włoskich

Mak zalać wodą na noc,odcedzić i zmielić.
Zagotować mleko z wanilią,masłem i miodem-dodać mak i gotować 20 minut-mieszając.
Zdjąć z ognia-przestudzić.
Rodzynki sparzyć,figi posiekać.
Figi,rodzynki i orzechy wymieszać z makiem.
Z rumu,cukru i 4 łyżek ciepłej,przegotowanej wody przygotować syrop-skropić nim sucharki.
W salaterce układać warstwami sucharki i masę makową.
Posypać wiórkami kokosowymi i połówkami orzechów.

 


1
Oceń
(3 głosów)

 

MAKÓWKI W MLEKU: - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł