Makówki


Makówki

Składniki(6 porcji):
50 dkg maku;
0,5 szklanki mleka;
2 łyżki masła;
20 dkg cukru;
szczypta cynamonu;
olejek migdałowy;
5 dkg rodzynków;
5 dkg migdałów;
3 maślane bułeczki;
sól do smaku;

Sposób przygotowania:
1).Mak wypłukać na sicie, namoczyć na noc, a następnie ugotować. Po ostudzeniu i osączeniu z wody, dwukrotnie zemleć na maszynce, włożyć do rondla, dodać masło, mleko, cukier, oraz pozostałe składniki i chwilę gotować.
2).W szklanej salaterce ułożyć warstwami: pokrojone cienko kromki bułki i masę makową. Na wierzchu posypać rodzynkami, posiekanymi migdałami lub wiórkami kokosowymi.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.8
Oceń
(9 głosów)

 

Makówki - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł