Zaloguj się do konta

Makówki

Makówki

Składniki(6 porcji):
50 dkg maku;
0,5 szklanki mleka;
2 łyżki masła;
20 dkg cukru;
szczypta cynamonu;
olejek migdałowy;
5 dkg rodzynków;
5 dkg migdałów;
3 maślane bułeczki;
sól do smaku;

Sposób przygotowania:
1).Mak wypłukać na sicie, namoczyć na noc, a następnie ugotować. Po ostudzeniu i osączeniu z wody, dwukrotnie zemleć na maszynce, włożyć do rondla, dodać masło, mleko, cukier, oraz pozostałe składniki i chwilę gotować.
2).W szklanej salaterce ułożyć warstwami: pokrojone cienko kromki bułki i masę makową. Na wierzchu posypać rodzynkami, posiekanymi migdałami lub wiórkami kokosowymi.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 minut.

Życzę smacznego !!!

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej

Schab w winie

Składniki:1,5kg schabu bez kości2 łyżki żurawinypo łyżeczce vegety,…