MAKOWY TORT Z RODZYNKAMI


-4 łyżki cukru pudru DIAMANT
-5 dkg cukru drobnego DIAMANT
-żółtko
-20 dkg mąki
-łyżka śmietany
-35 dkg masła
-1/2 l mleka
-40 dkg maku mielonego
-20 dkg miodu
-opakowanie cukru waniliowego
-2 surowe białka
-20 dkg rodzynek
-10 dkg siekanych orzechów włoskich
-zapach migdałowy
Zagotuj mleko, wsyp mak i mieszając od czasu do czasu, gotuj 25 minut. Stop miód. Cukier drobny DIAMANT i 1/2 kostki masła. Do maku dodaj zapach migdałowy, cukier waniliowy, rodzynki i orzechy oraz stopiony miód z masłem i cukrem. Przygotuj ciast: utrzyj 8 dkg masła z cukrem pudrem DIAMANT, dodaj żółtko, mąkę i śmietanę. Zagnieć gładkie ciasto, owiń folia i włóż do lodówki na 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkuj wylep nim spód i brzegi tortownicy. Spód kilkakrotnie ponakłuwaj. Z białek ubij sztywną pianę, połącz z masą makową. Umieść w formie na cieście. Piecz 45 min w temp. 175 st. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem Diamant, udekoruj. Tort możesz polukrować: utrzyj 25 dkg cukru pudru DIAMANT z 2-3 łyżkami soku z pomarańczy. Posmaruj tort lukrem...

 


1
Oceń
(3 głosów)

 

MAKOWY TORT Z RODZYNKAMI - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł