Makrela po hiszpańsku


• 8 owalnych filetów z makreli
• mąka do oprószenia
• olej do smażenia
• marynata:
• 50 ml oliwy
• 4 ząbki czosnku
• 2 listki laurowe
• 6 ziarenek pieprzu
• szczypta tymianku
• szczypta oregano
• 2 goździki
• łyżeczka słodkiej suszonej papryki
• szklanka białego octu winnego
• pół szklanki białego wina
• mała szczypta chilli
• sól
W garnku podgrzać oliwę, dodać czosnek, pieprz, goździki i zioła, smażyć delikatnie, aż zapachnie, wmieszać paprykę. Osobno zagotować wino z octem i pół szklanki wody. Wlać do oliwy, dodać sól i chilli, chwilę gotować, przestudzić.
Filety oprószyć mąką i obsmażyć na oleju. Ostudzone zalać marynatą i zostawić na dobę. Podawać na zimno.

 


0
Oceń
(0 głosów)

 

Makrela po hiszpańsku - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł