Makrela w sosie cytrynowym


Ryba Wigilijna - Makrela w sosie cytrynowym

Wszystkim z nas kojarzy się , że Wigilijną rybą jest karp. Jednak niektórzy nie lubiąc tej ryby, nie mając wystarczających funduszy, a mając w zamrażarce przygotowują na te święto inną ulubioną dla siebie rybę taką jak np.szczupak, leszcz, karaś, płoć , sandacz. Ryby te chociaż nie są tak popularne na Wigilijnym stole to wliczają się jako potrawa na Święta Bożego Narodzenia.

Składniki(4 porcje):
4 duże filety z makreli (najsmaczniejsze, gdy świeże);
4 ząbki czosnku;
2 cytryny;
sól;
świeżo zmielony biały pieprz;
łyżeczka przyprawy do ryb;
kopiasta łyżka mąki krupczatki;
szklanka białego, wytrawnego wina;
oliwa lub olej do smażenia;

Sposób przygotowania:
1).Umyte filety lekko obsuszamy, dokładnie panierujemy (mocno przyciskamy) w mące wymieszanej z przyprawami i od razu smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron.
2).Gotowe przekładamy na wygrzany półmisek i wstawiamy do ciepłego piekarnika. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu wrzucamy najdrobniej posiekany czosnek i resztę mąki z przyprawami, która została po panierowaniu, całość przez chwilę zasmażamy, uważając by czosnek się nie zrumienił. Skłądniki zalewamy winem, dodajemy sok wyciśnięty z 2 cytryn i cały czas mieszając, zagotowujemy. Sos powinien być lekko zawiesisty, o wyraźnym, cytrynowo-winnym z nutą pikantności, smaku.
3).Gorącym sosem zalewamy usmażone filety, naczynie przykrywamy, trzymamy przez 10-15 minut w ciepłym piekarniku.
4)Podajemy na wygrzanych talerzach, z dodatkiem ugotowanego na sypko ryżu lub ziemniakami puree oraz z zieloną sałatą, polaną spienionym sosem jogurtowym.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 minut.

Życzę smacznego !!!

 


2.2
Oceń
(11 głosów)

 

Makrela w sosie cytrynowym - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł