Makrele pieczone z warzywami


Produkty:
-4 wypatroszone surowe makrele (po 30 dag)
-4 pomidory
-1 seler naciowy
-1 ząbek czosnku
-6 łyżek oleju
-2 łyżki masła lub margaryny
-1 łyżeczka soli

Przygotowanie:
Makrele umyć. Ząbek czosnku obrać i drobno posiekać. Rybę natrzeć (w œśrodku i na zewnątrz) olejem wymieszanym z solą i czosnkiem. Odstawić na godzinę. Umyć seler. Odkroić zieloną część i odłożyć. Umyć pomidory, naciąć ostrym nożem na krzyż, sparzyć wrzącą wodą i obrać ze skórki. Pomidory i seler pokroić w cząstki. Rozgrzać masło w żaroodpornym naczyniu. Dusić seler 5 minut. Na warzywach ułożyć makrelę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200stop.C. Piec 25 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia dodać pomidory. Odcięte zielone części selera drobno posiekać, zostawić kilka gałązek do dekoracji. Upieczoną rybę posypać posiekanym selerem i udekorować gałązkami.

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Makrele pieczone z warzywami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł