Mały kurs tworzenia zanęt.


Każdy wędkarz który stosuje zanęty zastanawiał się ,, Co jest w tych zanętach z firmy Sensas
że są takie dobre ?’’
Otóż tutaj chciał bym Wam przedstawić w większej części co w tych zanętach jest.

1. ZAPACHY
Zapachy w zanętach są takie:


Wanilia leszcz, krąp, karaś
Miód karp, karaś, lin
Karmel karaś, lin, leszcz, krąp, płoć
Cynamon leszcz, krąp, karaś, lin
Kokos leszcz, krąp, płoć, karaś, lin
Tutti-frutti karp, lin
Kozieradka płoć, leszcz, lin, karaś
Nostrzyk płoć, leszcz, lin, karaś
Kminek płoć, krąp
Anyż płoć, karaś, krąp
Kolendra płoć, leszcz


2. BAZA ZANĘTY

Bazą zanęty najczęściej jest bułka tarta.
Mogą być też inne zmielone lub starte wypieki cukiernicze i piekarnicze np. piernik i chleb.

3. SKŁADNIKI KLEJĄCE.

¬¬¬¬
Mogą to być np.: mąka i zapachy takie jak cynamon przyprawa do piernika karmel miód itp.

Bez składników klejących nie będzie zanęty lecz pasza .

4. SKŁADNIKI KARMIĄCE.
¬Są to :
Kukurydza (NIE KONSERWOWA)
Płatki owsiane (zmielone)
Słonecznik ( łuskany )
Prażona pszenica.

Teraz podam parę przepisów na zanęty 
Na początek trzy przepisy uniwersalne.

- 1 część rozgniecionych ugotowanych ziemniaków
- 1 część mąki kukurydzianej
- 0.5 części robactwa najlepiej czerwonych, mogą być posiekane
- 0.5 części płatków owsianych
- Czasem sypnę też kukurydzy konserwowej lub gotowanej jeśli chcę na nią łowić.
- Atraktor zapachowy na dany gatunek ryby jaki chcemy poławiać można też nie używać i zdać się na naturalny zapach składników.

Wszystko należy wymieszać, można dodać wody jeśli zanęta jest za sucha. Znakomita mieszanka do długotrwałego nęcenia.

Jeśli dno jest zarośnięte lub muliste i chcemy żeby zanęta nam smużyła, składniki są podobne. Należy tylko dodać więcej mąki kukurydzianej, trochę bułki tartej i mleko w proszku.

lub

- 1.5 części bułki tartej
- 1 część płatków owsianych lub kukurydzianych
- 0.5 części kaszy kukurydzianej
- 0.5 części mąki kukurydzianej
- 0.5 części nasion słonecznika, można też zastąpić pszenicą.
- 0.2 części cukru

lub

Świetnym trafionym sposobem na zanętę w moich łowiskach jest:

- 2 części rozdrobnionych ugotowanych ziemniaków
- 1 część parzona kasza manna
- 1 część makaron (ugotowany)
- 1 część ziemia z kretowiska

Ten powyższy przepis, który cechuje prostota idealnie sprawdzał mi się na wszelkie karpiowate, zwłaszcza lina, karasia, karpia.



Karp Leszcz:
- 1,5 części bułki tartej
- 1 części ziemniaków rozgniecionych
- 0.5 części mąki kukurydzianej
- 0,5 części czerwonych robaków pociętych jeżeli są duże
- 0,5 części białych robaków
- 0,5 części płatków owsianych
- 0,5 szklanki przynęty którą zamierzamy stosować (jeżeli są to białe lub czerwone robaki to należy zwiększyć dawkę o te 0,5 szklanki)

Leszcz:
Oczywiście do każdej z poniższych zanęt można dodawać zapach jaki lubi leszcz. Spis zapachów na samym końcu artykułu.

- 2 części bułki tartej
- 1 część płatków owsianych
- 1 część otrąb
- 1 część suszonej mielonej gliny
- 1 część białych robaków

lub

- 1 część bułki tartej
- 1 części płatków owsianych
- 1 część mąki kukurydzianej,
- 1 część otrąb
- 1 część mleka w proszku,
- 1 część robaków
- 0,5 części soli kuchennej

lub

- 2 części bułki tartej
- 2 części sucharów słodkich zmielonych
- 1.5 części biszkoptu mielonego
- 0.3 cukru pudru
- 0.3 cukru krystalicznego
- 0.3 cukru waniliowego

Płoć :
Na płoć skuteczne są konopie.

- 1 część bułka tarta
- 1 część biszkopty mielone
- 1 część mąka kukurydziana
- 1 część mleko w proszku
- 0,5 części otręby pszenne
- 0,5 części konopie mielone

lub

- 2 części herbatników mielonych
- 2 części kaszy kukurydziana (można zalać wrzątkiem i odstawić na jakiś czas zanim się doda do zanęty)
- 1 część bułka tarta
- 1 część płatki owsiane mielone
- 0,5 części konopie mielone
- 0,5 części mleko w proszku


Karp:
1 część ugotowane ziemniaki
- 1 część prażona/gotowana pszenica
- 1 część bułka tarta
- 1 część kasza kukurydziana
- 1 część biszkopt
- 1 część konserwa/gotowana kukurydza
- 0.5 części miodu

Lin Karaś :
Do tej zanęty poniżej można dodać też ciasta z zapachem jaki zastosowaliśmy i na nie łowić. Zawsze uzyskuje w ten sposób znakomite wyniki.

- 2 części ziemniaki gotowane
- 1 części bułka tarta
- 1 części kasza kukurydziana
- 1 część otręby
- 0.5 części słonecznik
- 0.3 części cukru
- Zapach: miód, karmel lub nostrzyk

lub

- 1 część bułka tarta
- 1 część gruba kasza kukurydziana lub drobna kukurydza
- 1 część pokruszone wafle
- 0.5 części mielony arachid
- 0.5 części pokrojonych czerwonych robaków
- Trochę sproszkowanego karmelu


Dałem część mojej wiedzy wędkarskiej wam.

Korzystałem ze strony : http://www.tajniki-wedkarstwa.pl/news.php .


Jakub Rakowski

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Mały kurs tworzenia zanęt. - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł