Małże duszone w białym winie

/ 2 komentarzy

MAŁŻE DUSZONE W BIAŁYM WINIE


Składniki:
• 2 kg swieżych małży;
• mąka;
• szklanka białego wina;
• jedna cebula;
• 5-7 ząbków czosnku;
• sól i pieprz;
• 3 liście laurowe;
• ¾ kostki masła;
• sok z jednej cytryny;
• natka pietruszki

Sposób przygotowania:
1. Dokładnie oczyścić muszle małży, otwarte małże odrzucić.
2. Włożyć małże do miski z zimną wodą na 30 minut z dodatkiem łyżki mąki;
3. Roztopić w rondlu masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, liście laurowe, rozgnieciony czosnek, zagotować.
4. Po 30 minutach odsączyć małże i przełożyć do rondla.
5. Dodać białe wino, sól i pieprz, skropić cytryną.
6. Gotować pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.
7. Małże, które się nie otworzyły odrzucić.
8. Postawić na stół w dużej misie, posypać natka pietruszki.
9. Podawać do miseczek z sosem własny i lampka białego wina.

Największą frajdę sprawia konsumpcja rękoma i wybieranie mięska i sosu skorupkami.

 


2.9
Oceń
(10 głosów)

 

Małże duszone w białym winie - opinie i komentarze

krokiet697krokiet697
0
a to można jeść ???? :):):) ale ode mnie piąteczka chodź nigdy bym tego do ust nie włożył takie obślizgłe
(2011-03-28 08:44)
gg003gg003
0
Pychota , odemnie 5 (2011-03-28 11:09)

skomentuj ten artykuł