Marynowane śledzie w sosie śmietanowo-majonezowym.




  • konto usunięte




Marynowane śledzie w sosie śmietanowo-majonezowym.

składniki:
-3-4 dorodne marynowane śledzie,
-natka pietruszki,
Sos:
-winne jabłko (antonówka, szara renta),
-2 nieduże cebule,
-czubata łyżka kaparów,
-szklanka gęstej śmietany
-2-3 łyżki majonezu,
-cukier,
-pieprz,
-sól

sposób przygotowania;
Zalać śledzie litrem zimnej wody posłodzonej dwiema łyżkami cukru (śledzie marynowane sprzedawane w sklepach są zbyt ostre i kwaśne). Po godzinie wyjąć, osuszyć na papierowym ręczniku i usunąć z nich kręgosłup i ości. Pokroić tusze (ze skórą) na dzwonka. Kapary moczyć w zimnej wodzie przez 15-20 min, odsączyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę, jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach, natychmiast połączyć ze śmietaną, majonezem i połową kaparów. Wymieszać, doprawić solą, cukrem i pieprzem (sos powinien być słodko-kwaśny). Ułożyć śledzie na półmisku, przykryć sosem, udekorować pozostałymi kaparami. Posypać posiekaną natką. Życzę smacznego!!


 


3
Oceń
(2 głosów)

 

Marynowane śledzie w sosie śmietanowo-majonezowym. - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł